7 Νοεμβρίου 2024

Κυδώνια ψημένα στο φούρνο με κανέλα και γαρίφαλα


Γλυκά, νόστιμα και μυρωδάτα.

Η κανέλα και τα γαρίφαλα ντύνουν με τα μεθυστικά τους αρώματα τα κυδώνια, που καθώς ψήνονται στο φούρνο, διαχέουν τις υπέροχες μυρωδιές τους στο σπίτι.

Τα κυδώνια αποκτούν ένα ζωηρό πορφυροκόκκινο χρώμα, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά στην πρώτη εικόνα. 

Στη συνέχεια η πρώτη δοκιμή ενθουσιάζει τη γεύση και δικαίως τα κάνει ένα από τα αγαπημένα εδέσματα του φθινοπώρου.




Το κυδώνι, ο χρυσοκίτρινος καρπός με καταγωγή από την περιοχή του Καυκάσου στη δυτική Ασία, ήταν ευρέως γνωστός στη χώρα μας από την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, που ο Πάρις προσέφερε στην Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, ως αντάλλαγμα για την αγάπη της ωραίας Ελένης. Για το λόγο αυτό οι αρχαίοι Έλληνες τα θεωρούσαν ως τον καρπό του έρωτα, της γονιμότητας και της ευζωίας.


Σύμφωνα με του ειδικούς τα κυδώνια αποτελούν υπερτροφή πολύ ευεργετική για την υγεία μας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, περιέχουν βιταμίνες C, A καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Η πηκτίνη που περιέχουν βοηθάει στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα, όπως και στην απώλεια βάρους. Αποτελούν κατάλληλη τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων.




Υλικά


4 μεγάλα κυδώνια ή 6 μέτρια
1 κούπα γεμάτη νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
γαρίφαλα 
1 λεμόνι, τον χυμό του

Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα των κυδωνιών και τα σκληρά μέρη τους.
Τα κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε το εσωτερικό σκληρό μέρος τους με τα κουκούτσια, τα οποία τα κρατάμε και τα βράζουμε σε σκεύος με μια κούπα νερό. Έτσι θα βγάλουν την πηκτίνη τους, που θα την χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο των κυδωνιών.
Ώσπου να βράσουν τα κουκούτσια, βάζουμε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μην σκουραίνει το χρώμα τους.
Αραδιάζουμε τα κομμάτια των κυδωνιών σε ένα σκεύος πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. 
Βάζουμε το ξυλάκι κανέλας και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρίφαλο. 
Ρίχνουμε από πάνω το νερό, στο οποίο έβρασαν τα σποράκια των κυδωνιών.
Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C βαθμούς για 3/4 της ώρας. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: