22 Νοεμβρίου 2024

Πίτα με γέμιση σπανάκι, πράσο και τυρί φέτα


Ένα καλό πρωινό ξεκινάει με μια καλοψημένη, τραγανή και πάνω απ' όλα νοστιμότατη πίτα.

Ο λόγος για την πίτα με φύλλο σφολιάτας και γέμιση από σπανάκι, πράσο, κόκκινη πιπεριά και τυρί φέτα.






Υλικά

2 φύλλα σφολιάτα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

600 γρ. σπανάκι
300 γρ. πράσο (το λευκό μέρος), τεμαχισμένο σε μικρά κομματάκια
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 αυγά
300 γρ. τυρί φέτα
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι, πιπέρι


Καθαρίζουμε, πλύνουμε, τεμαχίζουμε και ζεματάμε το σπανάκι. Το στραγγίζουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά του. 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το πράσο. Όταν μαραθούν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το σπανάκι, τη φέτα θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια, τα αυγά και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, αν χρειαστεί (εξαρτάται από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα) και λίγο πιπέρι.

Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων  30 Χ 40  και τοποθετούμε πάνω το ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας στο φύλλο ακάλυπτο περιθώριο περιμετρικά 1 εκ. περίπου. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, πιέζουμε τις άκρες των δύο φύλλων σφολιάτας να κολλήσουν και στη συνέχεια τις γυρίζουμε προς τα πάνω.
Χαράζουμε την πίτα ελαφρά με μαχαίρι σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να ψηθεί καλά πάνω κάτω και na πάρει το επιθυμητό καστανοχρυσαφί χρώμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: