4 Νοεμβρίου 2024

Μουσακάς, το διάσημο Ελληνικό πιάτο

 

Μουσακάς, αναμφισβήτητα το πιο διάσημο Ελληνικό πιάτο.

Μαγειρεμένο με μελιτζάνες και πατάτες, με πλούσια γέμιση κιμά και αφράτη κρέμα μπεσαμέλ είναι σκέτη κόλαση!!!

Η αλήθεια είναι ότι, ο μουσακάς απαιτεί αρκετό χρόνο και αρκετή προσπάθεια για να ετοιμαστεί, το τελικό αποτέλεσμα όμως επιβραβεύει πλήρως αυτόν τον κόπο. 




Τις μελιτζάνες και τις πατάτες τις ψήνουμε στο φούρνο, πασπαλισμένες με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τα πολλά και καμένα λάδια, την ταλαιπωρία του τηγανίσματος και το βασανιστικό καθάρισμα όλης της κουζίνας μετά. 
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι, έχουμε ένα ελαφρύ και υγιεινό φαγητό, που δεν υπολείπεται ούτε στο ελάχιστο από γεύση. 




Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες μακριές
1 κιλό πατάτες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαράκι-χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια
1 πράσινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
3-4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Για τη κρέμα μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
2 αυγά
100 γρ. κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί
Αλάτι
1 φρυγανιά τριμμένη για επικάλυψη

Διαχείριση λαχανικών
Πλύνουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Αφαιρούμε μια λεπτή λωρίδα εμπρός και πίσω από την φλούδα τους, τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες (όχι πολύ λεπτές από 0,5 - 1 εκατοστό περίπου) και τις βάζουμε σε μπολ με νερό για να μην μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε αρκετά λεπτές φέτες. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο αερόθερμο στους 190 βαθμούς.
Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες τη μια δίπλα στην άλλη. Τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Θα χρειαστούμε και δεύτερο ταψί, οπότε επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. 
Βάζουμε και τα δύο ταψιά μαζί στο αερόθερμο φούρνο σε διαφορετικές σκάλες. Με τον τρόπο αυτό συντομεύουμε τον χρόνο μαγειρέματος, αλλά κάνουμε και οικονομία στο ρεύμα. Τις ψήνουμε, μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Δεν χρειάζεται να ψηθούν πολύ.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις πατάτες.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε σε κατσαρόλα 3 κουταλιές ελαιόλαδο και αφού κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο, ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν και να γίνουν διάφανα.  Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε και τον κιμά και τον τηγανίζουμε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ασπρίσει. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σπάμε τον κιμά για να μην κάνει σβόλους.
Ρίχνουμε στη γέμιση τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. 

Ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει ελαφρά χρυσαφί χρώμα. 
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί πλήρως το αλεύρι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να σχηματιστεί πηχτή κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, τα αυγά, την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και τα ανακατεύουμε καλά. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για πολύ λίγο ακόμη και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και πάλι το μείγμα.

Συναρμολόγηση
Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 25Χ35. Στρώνουμε μια σειρά με τις μισές μελιτζάνες, τη μία δίπλα στην άλλη, ώστε να μην σχηματίζονται κενά. Τις πασπαλίζουμε ελαφρά με αλάτι ( μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι με τριμμένη κεφαλογραβιέρα). Στρώνουμε από πάνω μια σειρά με τις πατάτες. Σκεπάζουμε με τη γέμιση του κιμά και την απλώνουμε να πάει ομοιόμορφα παντού σ' όλο το ταψί.
Στρώνουμε από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες και ακολούθως τις υπόλοιπες πατάτες.
Κλείνουμε, απλώνοντας από πάνω την κρέμα μπεσαμέλ και την πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί η κρέμα και πάρει ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα. 
Βγάζουμε τον μουσακά από τον φούρνο, τον αφήνουμε να σταθεί για 20-30 λεπτά και μετά τον χαράζουμε σε κομμάτια και τον σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: