Τώρα που ο καιρός αλλάζει και τα πρώτα κύματα ψύχους διαδέχονται τις ζεστές μέρες μια ζεστή σούπα, δυναμωτική και νόστιμη είναι το ζητούμενο.
Η ζεστή σούπα με μοσχαράκι και λαχανικά, διαθέτει όλα εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία, που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καλύψει τις καθημερινές διατροφικές του ανάγκες και να ανταπεξέλθει στην κούραση της ημέρας.
Είναι γνωστό ότι, το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει πρωτεΐνες πολύ υψηλής βιολογικής αξίας.
Περιέχει ακόμη σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Β12, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο κ.ά.
Παράλληλα τα λαχανικά αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα μιας ισορροπημένης διατροφής.
Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, έχουν ελάχιστες θερμίδες και μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες.
Υλικά
1 κιλό μοσχαράκι σε κομμάτια
1 κρεμμύδι
1/2 πράσο (το λευκό μέρος)
1 κόκκινη πιπεριά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα μέτρια
3 πατάτες μέτριες
3 κλαδάκια σέλινο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1 φύλλο δάφνης αποξηραμένο
Αλάτι, πιπέρι
Σκεπάζουμε το κρέας με ζεστό νερό, προσθέτουμε το θυμάρι και το φύλλο δάφνης, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και τους κόκκους πιπέρι.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, το καρότο, τις πατάτες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν, το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και τα σκεπάζουμε με 4-5 φλιτζάνια από το ζωμό του κρέατος. Ελέγχουμε το αλάτι και συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το κρέας και το τεμαχισμένο σέλινο, ζωμό όσο χρειαστεί και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και τη συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί και τσίπουρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου