Αλμυρό κέικ με φέτα για όλες τις ώρες.
Τα κέικ γενικά είναι πολύ θρεπτικά, νόστιμα, αλλά και πολύ γρήγορα στην παρασκευή τους.
Είναι απόλυτα ιδανικά για ένα γρήγορο πρωινό, ένα βιαστικό τσίμπημα στην εργασία, ένα ευπρόσδεκτο και θρεπτικό κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο.
Μπορούμε να τα παρασκευάσουμε σε διάφορες παραλλαγές με τα ίδια βασικά υλικά, αντικαθιστώντας μόνο ένα ή δυο π.χ. τη φέτα με ελιές, ζαμπόν, μπέικον και παρμεζάνα κ.ά.
"Κρατήστε αυτή τη συνταγή θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη και πρακτική"
Είναι σημαντικό για την επιτυχία του κέικ να ξέρουμε:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι για μην μας σβολιάσει
- Το γάλα είναι προτιμότερο να είναι πλήρες και όχι αποβουτυρωμένο, για να γίνουν τα κέικ πιο αφράτα
- Τα αυγά να είναι φρέσκα
- Αλευρώνουμε ελαφρά τα υλικά όπως τυρί, μπέικον, φρούτα κ.ά. πριν τα ενσωματώσουμε στη ζύμη, για να μην κάτσουν στον πάτο της φόρμας.
- Ο χρόνος ψησίματος στο φούρνο ποικίλει ανάλογα με τον φούρνο, τη φόρμα ψησίματος και την προετοιμασία. Η δοκιμή με τη λάμα ενός μαχαιριού, που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και πρέπει να βγει καθαρό, είναι ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσουμε την ετοιμότητά του.
Υλικά για τη συνταγή
200 γρ. αλεύρι
3 αυγά
100 ml γάλα
100 ml ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
100 γρ. φέτα
20 γρ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα ψησίματος.
Κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τα αυγά χτυπημένα με αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, τη φέτα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 45 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας τη λάμα ενός καθαρού μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει στεγνή, το κέικ μας είναι έτοιμο.
Το αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου