18 Νοεμβρίου 2024

Αρακάς με αγκινάρες και άλλα λαχανικά



Ο αρακάς με αγκινάρες και άλλα λαχανικά είναι ένα λαδερό, νηστίσιμο φαγητό, πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή μας υγεία.

Η αγκινάρα είναι γνωστή από τους αρχαίους ακόμη χρόνους για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ο αρακάς, ο οποίος επί της ουσίας είναι όσπριο, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Παράλληλα είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Πέραν όμως από τη διατροφική αξία των λαχανικών, που συμμετέχουν σ' αυτό το πιάτο, αξίζει να επισημάνουμε ότι, είναι νόστιμο, παρασκευάζεται γρήγορα και εύκολα και δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι.





Υλικά

600 γρ. αρακά κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 πράσο, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 καρότο, τεμαχισμένο
3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
6 αγκινάρες κατεψυγμένες
2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
3 φρέσκες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή 200 γρ. τοματοπολτό κονσέρβας
4-5 κλαδάκια μαϊντανό
5-6 κλαδάκια άνηθο
Αλάτι, πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο, μέχρι να μαλακώσουν και γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το καρότο και τον πελτέ ντομάτας και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες, τις πατάτες, τις αγκινάρες, τεμαχισμένες ή ολόκληρες, και τον αρακά. Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάζει τον αρακά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό 5 λεπτά πριν τελειώσει ο βρασμός.




Δεν υπάρχουν σχόλια: