Ας αφήσουμε την παρεξηγημένη εντύπωση ότι, η παρασκευή του ψωμιού στο σπίτι είναι μια δύσκολη υπόθεση και ας δοκιμάσουμε να κάνουμε το δικό μας σπιτικό ψωμάκι με τα υλικά της επιλογής μας και σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
Η αλήθεια είναι ότι, για την παρασκευή καλού ψωμιού δεν χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος, αλλά απόφαση και μεράκι.
Η μαγιά και η ζύμη κατ' επέκταση είναι υλικά, που θέλουν τη σωστή θερμοκρασία και το σωστό χρόνο για να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Με λίγη εμπειρία, που μπορεί να αποκτηθεί αρκετά εύκολα και μικρή προσπάθεια μπορούμε να έχουμε το καλύτερο σπιτικό ψωμάκι.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι, το ψωμί μας θα γίνει καλύτερο:
- Αν κατά το ψήσιμο τοποθετήσουμε στο φούρνο ένα δοχείο γεμάτο νερό, για να υπάρχει υγρασία
- Αν μετά το ψήσιμο, τοποθετήσουμε το ψωμί πάνω σε σχάρα για να φύγει η υγρασία του.
1 κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
550 γρ. χλιαρό νερό
50 γρ. μαγιά μπύρας
20 γρ. αλάτι
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια για 20 λεπτά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και πλάθουμε δύο μπάλες. Βάζουμε τις μπάλες σε φόρμες, που έχουμε λαδώσει ή στρώσει με λαδόκολλα, τις σκεπάζουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζουμε την πετσέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τοποθετούμε στο βάθος του φούρνου ένα μεταλλικό σκεύος με ζεστό νερό έως τη μέση, ώστε να δημιουργηθεί ατμός κατά τη διάρκεια του ψησίματος των ψωμιών.
Μόλις σχηματιστεί μια σκληρή κρούστα, βγάζουμε τα ψωμιά από τον φούρνο και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου