20 Φεβρουαρίου 2024

Ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα εξαιρετικό γλυκό, που συνδυάζει  το καλοψημένο φύλλο κρούστας με τη γλυκιά, παχύρευστη κρέμα, μέσα σ' ένα λουτρό από σιρόπι.

Αγαπημένο και πεντανόστιμο, τρελαίνει τις αισθήσεις.






Υλικά

450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
3/4 κούπας βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα

4 και 1/2 κούπες γάλα
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
1 βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο

Για το σιρόπι

1 και 1/2 κούπας ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού


Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα μαζί με τη βανίλια. Το τραβούμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο γάλα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει κρέμα πηχτή.

Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί διαμέτρου 25 Χ 40. Στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, που τα βουτυρώνουμε ένα ένα, αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού και στρώνουμε τα μισά ένα ένα βουτυρωμένα επίσης.
Ρίχνουμε στο ταψί την κρέμα και την απλώνουμε καλά. 
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, καθώς και με αυτά, που αφήσαμε να εξέχουν, βουτυρωμένα όλα επίσης. 
Χαράζουμε το γλυκό ελαφρά σε κομμάτια και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν καλά.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 με 6 λεπτά. 
Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο.
Το αφήνουμε να κρυώσει. Δεν το σκεπάζουμε για να μην μαλακώσουν τα φύλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: