28 Φεβρουαρίου 2024

Μικρά μυστικά για επιτυχημένα κέικ

 

 Τα κέικ είναι ένας απλός συνδυασμός βασικών υλικών με βέβαιη επιτυχία.

Είτε αλμυρά, είτε γλυκά καταναλώνονται ευχάριστα όλες τις ώρες και είναι καλοδεχούμενα από όλους. 

Η προετοιμασία τους είναι απλή και εύκολη, αλλά και σ' αυτή την περίπτωση καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά μικρά μυστικά για ένα τέλειο αποτέλεσμα.






Μικρά μυστικά για επιτυχημένα κέικ

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, που θα χρησιμοποιήσουμε, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να σχηματιστούν σβόλοι.
  • Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε πλήρες γάλα και όχι αποβουτυρωμένο γιατί κάνει τα κέικ πιο αφράτα.
  • Τα αυγά πρέπει να είναι φρέσκα.
  • Στα αλμυρά κέικ, με ντομάτες, ελιές, κάποια τυριά, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο. Το ηλιέλαιο, επειδή έχει πιο ήπια γεύση, είναι κατάλληλο για άλλες γαρνιτούρες.
  • Ανακατεύουμε τη ζύμη με δύναμη για γίνει απόλυτα ομοιογενής.
  • Αλευρώνουμε ελαφρά τα υλικά πριν τα ενσωματώσουμε στη ζύμη, όπως φρούτα, μπέικον, τυρί κ.ά. γιατί διαφορετικά θα κάτσουν στον πάτο της φόρμας.
  • Η φόρμα, που χρησιμοποιούμε, να είναι προσαρμοσμένη στις ποσότητες των υλικών.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα για να ξεφορμάρουμε εύκολα το κέικ και να μην κολλήσουν. 
  • Επειδή ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα με τον φούρνο, τη φόρμα ή την προετοιμασία, καλό είναι να ελέγχουμε το ψήσιμο του κέικ, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν η λάμα του μαχαιριού βγει στεγνή, τότε το κέικ θα έχει ψηθεί. Διαφορετικά παρατείνουμε το ψήσιμο.
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 5 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε. Το κόβουμε μόλις κρυώσει. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: