15 Φεβρουαρίου 2024

Μπαχαρικά- Που και πως τα χρησιμοποιούμε

  Σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και αρωμάτων τα μπαχαρικά είναι απόλυτα συνυφασμένα με την κουζίνα. 

Αν το καλοσκεφτούμε, δύσκολα υπάρχει φαγητό, που να μην περιέχει έστω και ένα είδος μπαχαρικού.
Όμως πόσο καλά γνωρίζουμε τις ιδιότητές τους, το πως και που πρέπει να τα χρησιμοποιούμε;




Η αλήθεια είναι ότι, τα μπαχαρικά αρωματίζουν και δίνουν ένταση στα φαγητά μας, σίγουρα όμως πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο. 
Συνήθως τα μπαχαρικά τα προσθέτουμε στην αρχή της διαδικασίας των φαγητών μας. Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα προσθέτουμε προς το τέλος για είναι πιο έντονη η γεύση τους.


Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν.

Πιπέρι: Λευκό, μαύρο, πράσινο ή κόκκινο τριμμένο σε σκόνη ή σε κόκκους, αποτελεί βασικό καρύκευμα των φαγητών, έχοντας παράλληλα και την ιδιότητα, αντίθετα με το αλάτι, να συγκρατεί τους χυμούς των κρεάτων. 
Το μαύρο πιπέρι είναι οι αποξηραμένοι κόκκοι με την χαρακτηριστική γεύση. Το λευκό πιπέρι είναι οι αποφλοιωμένοι κόκκοι με λιγότερο πικάντικη γεύση. Το πράσινο πιπέρι είναι οι άγουροι κόκκοι με πιο λεπτή γεύση. Το δε κόκκινο πιπέρι προέρχεται από άλλο φυτό, όχι του πιπεριού, έχει ιδιαίτερη γεύση και συνιστάται για τα ωμά ψάρια, τα αβοκάντο, τα κρέατα και χορταρικά χωρίς έντονη γεύση.

Ζαφορά: Έχει κίτρινο χρώμα και προέρχεται από το φυτό "κρόκος". Βασικά είναι οι 3 ύπεροι του φυτού. Κυκλοφορεί σε σκόνη ή σε ύπερους και δίνει στο φαγητό πιο έντονη γεύση και πιο δυνατό άρωμα. Κοστίζει αρκετά και η χρήση του πρέπει να γίνεται με τρόπο. Νοστιμίζει την παέγια, την ψαρόσουπα και την μπουγιαμπέσα. 

Πάπρικα: Είναι κόκκινο πιπέρι, ουγγαρέζικης προέλευσης, με έντονη γεύση και μυρωδιά. Προέρχεται από διαφορετικές ποικιλίες κόκκινων πιπεριών, που έχουν αποξηραθεί και έχουν γίνει σκόνη. Συνδυάζεται με τηγανιτά φαγητά, σούπες, όσπρια, ρύζι ή πιάτα με βάση τα αυγά.

Κύμινο: Το συναντάμε σε σκόνη ή σπόρους. Έχει χαρακτηριστική και έντονη γεύση. Το χρησιμοποιούμε σε μαρινάτες, σαλάτες, όσπρια και κρέατα.

Κουρκουμάς: Έχει χρυσαφί χρώμα και στην αγορά διατίθεται σε σκόνη. Αρωματίζει πιάτα με λαχανικά και όσπρια.

Μοσχοκάρυδο: Το βρίσκουμε σε σκόνη ή ολόκληρο τον καρπό και είναι από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά. Έχει ζεστή γεύση και χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πιάτα με ζυμαρικά, κεφτέδες, λουκάνικα, άσπρες σάλτσες, πουρέ, γλυκιές κρέμες και ψητά φρούτα.

Κανέλα: Συλλέγεται από τον αποξηραμένο φλοιό ενός αειθαλούς θάμνου. Έχει υπέροχο άρωμα, που το χαρίζει σε γλυκά, φρούτα, ψητά, παγωτά και ποτά. 

Μοσχοκάρφια ή γαρύφαλλα: Είναι τα κλειστά μπουμπούκια θάμνου. Έχει πολύ δυνατό άρωμα, γ΄ αυτό χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες για να προσθέσει περισσότερη ένταση στα ψητά, το στιφάδο, σε γλυκά και ζεστά ποτά.

Κόλιανδρο: Το βρίσκουμε σε φρέσκα φύλλα, σε σπόρους και σε σκόνη. Χρησιμοποιείται  σε συνταγές με κρέας, λαχανικά και τουρσιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: