29 Φεβρουαρίου 2024

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, παραδοσιακή συνταγή







Υλικά

750 γρ. κιμάς
300 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
100 γρ. τσαγιού λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1/2 κουταλάκι δυόσμο
Άνηθο, λίγα κλαδάκια
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά
1 λεμόνι (ανάλογα πόσο λεμονάτο το θέλουμε)
2 κουταλιά κορν φλάουρ

Πλύνουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε με νερό. Αν είναι κατεψυγμένα δεν χρειάζεται.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη, τον άνηθο, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο νερό και τα βράζουμε για 4 με 5 λεπτά. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα τον κιμά, το ρύζι, πλυμένο και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τα αμπελόφυλλα ένα ένα, βάζοντας το καθένα πάνω στην παλάμη μας, τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και τα κλείνουμε σφιχτά σαν φάκελο. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο με τη σειρά και τα σκεπάζουμε με νερό και ένα γυάλινο πιάτο από πάνω, ώστε να τα πιέζει προς τα κάτω. Τα βράζουμε για μισή ώρα. Αφαιρούμε το πιάτο, προσθέτουμε το βούτυρο και αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το βράσιμο.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. 
Σε λίγο κρύο νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών κουταλιά-κουταλιά τον ζεστό ζωμό από τα ντολμαδάκια και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κόψουν τα αυγά. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην μικρή κατσαρόλα με το κορν φλάουρ, το βράζουμε για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να πάρει μια ελαφρά κρεμώδη υφή και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε πιάτο και τα περιχύνουμε με το αυγολέμονο.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: