13 Σεπτεμβρίου 2024

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μπαχαρικά


Παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας.

Νόστιμο και καλοψημένο κοτόπουλο με τρυφερές πατάτες, αρωματισμένo με μπαχαρικά και μυρωδικά.





Υλικά

1 μέτριο κοτόπουλο
1,5 κιλό πατάτες
150 γρ. ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή νερό 
1 κουταλάκι πάπρικα 
1 κουταλάκι ρίγανη
1/4 κουταλάκι κουρκουμά
Αλάτι, πιπέρι


Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο, το πλύνουμε και το στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σ' ένα μπολ ετοιμάζουμε μείγμα με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τον κουρκουμά και τη ρίγανη. Αλείφουμε το κοτόπουλο με το 1/3 του ελαιόλαδου και το πασπαλίζουμε καλά σε όλες τις πλευρές του με το μισό μείγμα μπαχαρικών-αρωματικών, που ετοιμάσαμε. Το ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να αλειφθεί ομοιόμορφα παντού. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον, να σταθεί. Όσο περισσότερο μείνει στη μαρινάδα τόσο καλύτερα.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στο σχήμα, που θέλουμε και τις βάζουμε σε ταψί. Τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με το ίδιο μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, που ετοιμάσαμε για το κοτόπουλο και τις ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου.

Τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες τα κομμάτια του κοτόπουλου, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμών. Το αφήνουμε να ψηθεί για 45 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ρυθμίζουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. 

Ελέγχουμε, αν το κοτόπουλο είναι καλά ψημένο, τρυπώντας με ένα πιρούνι στο πιο χοντρό τμήμα του κρέατος. Αν το ζουμί, που βγει, είναι άσπρο, το κοτόπουλο είναι έτοιμο, αν είναι ροζ, θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: