Αυτό το καλοκαίρι δοκίμασα για πρώτη φορά να κάνω σάλτσα κέτσαπ.
Την αφορμή μου την έδωσε μια συνταγή που βρήκα σε ένα παλαιό περιοδικό ¨Πρακτική¨ και σκέφτηκα να το προσπαθήσω.
Έκανα μια μικρή ποσότητα για πρώτη φορά, προκειμένου να δω το αποτέλεσμα.
Δεν σας το κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα, έγινε μια καταπληκτική σάλτσα κέτσαπ, πολύ γεμάτη, βελούδινη και νόστιμη.
Μια σπιτική κέτσαπ και χωρίς συντηρητικά.
Υλικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
100 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. λαδόξιδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πάπρικα
1 μπουκέτο από ρίγανη, μαϊντανό και δάφνη
Βράζουμε τη ντομάτα, την πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά. Τα περνάμε από σίτα και τα ξαναβράζουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το μπουκέτο μυρωδικών κλεισμένα σε τούλι. Τ' αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου σε 3 ώρες ξεσκέπαστα. Το μείγμα πρέπει να είναι πολύ πυκνό.
Αφαιρούμε το μπουκέτο μυρωδικών και το ξύλο κανέλας και αδειάζουμε το μείγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι. Αφού κρυώσει το τοποθετούμε σε ψυγείο.
Σημειώσεις:
* Για να γίνει η σάλτσα βελούδινη, η σίτα από την οποία θα περάσουμε την κέτσαπ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ψιλή.
* Η κέτσαπ θα είναι έτοιμη για χρήση, αφού την αφήσουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
* Αν θέλουμε να κάνουμε καυτερή κέτσαπ, χρησιμοποιούμε καυτερή κόκκινη πιπεριά.
Συνταγή από περιοδικό "Πρακτική"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου