15 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας, εξαιρετική



Εξαιρετική γαλατόπιτα νόστιμη και τρυφερή.

Μια πίτα με βάση το γάλα που προέρχεται από τα βάθη της Ελληνικής παράδοσης και συνεχίζει να συγκινεί τις αισθήσεις μας με τη ντελικάτη γεύση της και την απέριττη τρυφερότητά της.

Απολαύστε την!!!





Υλικά


4 φύλλα κρούστας
60 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση
1 λίτρο γάλα
180 γρ. ζάχαρη
60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. αλεύρι
2 αυγά
30 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
2 βανίλιες
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 πρέζα αλάτι

Για την επιφάνεια 
1 αυγό
60 γρ. ζάχαρη

Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε τη ζάχαρη. 
Στο μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη βανίλια, μια πρέζα αλάτι, το ξύσμα του λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά 1 ποτήρι από το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενοποιηθούν τα υλικά. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα, όχι πολύ πηχτή. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη βάση
Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκατοστών.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα φύλλο κρούστας, το τοποθετούμε πάνω στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες, που εξέχουν, να κρέμονται. Το πασπαλίζουμε με το 1/3 από το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τοποθετώντας τα σταυρωτά. Τοποθετούμε και το τέταρτο φύλλο χωρίς να το αλείψουμε με βούτυρο.

Συναρμολόγηση
Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα κρούστας την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα σ' όλο το ταψί. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα, που εξέχουν, σχηματίζοντας κύκλο.

Για την επιφάνεια
Χτυπάμε το αυγό με τη ζάχαρη και το περιχύνουμε πάνω από την πίτα.

Ψήνουμε την γαλατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι ψηθεί και να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Την αφήνουμε να κρυώσει και την χαράζουμε σε κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: