11 Σεπτεμβρίου 2024

Μελιτζάνες παπουτσάκια με γέμιση κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ






Υλικά

8 μέτριες μελιτζάνες
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες ή 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι για τις μελιτζάνες

Για την κρέμα

1/2 κιλό γάλα
2 αυγά
1 κουταλιά βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι
μια πρέζα αλάτι


Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να μείνουν για 1 ώρα περίπου.
Τις στύβουμε, τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο σε σχάρα λίγο πάνω από τη μέση στους 190 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν. 

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν.
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά μαζί με τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν χωρίς υγρά. 

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί. Με ένα κουταλάκι πιέζουμε τη ψίχα τους, ώστε να γίνουν σαν βαρκάκια και τις γεμίζουμε με τον κιμά. 

Ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε ελαφρά σ' αυτό το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς προσέχοντας να μην σβολιάσει το περιεχόμενο. Μόλις αρχίσει να γίνεται κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.

Απλώνουμε με κουτάλι πάνω σε κάθε μελιτζάνα με κιμά την κρέμα μπεσαμέλ και την πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και πιπέρι. 

Ρίχνουμε στο ταψάκι μισό ποτήρι νερό, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και ψήνουμε τα παπουτσάκια στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρει η κρέμα να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα και πιάσει κρούστα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: