19 Σεπτεμβρίου 2024

Ρεβίθια στο φούρνο με μελιτζάνες και ντομάτες


Ένας απίθανος συνδυασμός γεύσεων και αρωμάτων.

Η γλυκιά μελιτζάνα δένει δημιουργικά με τα ρεβίθια, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, αναδεικνύοντας υπέροχες γευστικές απολαύσεις.

Το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται ιδανικά από τη μοναδική γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα του σκόρδου.







Υλικά

500 γρ. ρεβίθια
1/3 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κρεμμύδι ξηρό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
4 μελιτζάνες
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 κλαδάκια μαϊντανό
3-4 κλαδάκια άνηθο
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι


Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από το βράδυ σε αρκετή ποσότητα νερού, στη οποία έχουμε διαλύσει τη μαγειρική σόδα και 1 κουταλάκι αλάτι.
Την επόμενη μέρα τα ξεπλύνουμε καλά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Πετάμε το νερό και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μαραθεί, ρίχνουμε τα ρεβίθια, τα σκεπάζουμε με αρκετό νερό, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Δεν θέλουμε να βράσουν τελείως, αλλά να κρατάνε λίγο.

Στο μεταξύ πλύνουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι τους, αφαιρούμε δύο λωρίδες από τη φλούδα τους (εμπρός και πίσω πλευρά) και τις τεμαχίζουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου. Τα στραγγίζουμε και τα σοτάρουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Τρίβουμε τις ντομάτες, τεμαχίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τα ρεβίθια, τις μελιτζάνες, την τριμμένη ντομάτα, τα κρεμμυδάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μπαχάρι, το σκόρδο, λίγο αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε να μοιραστούν ομοιόμορφα και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το ζωμό των ρεβιθιών. Σκεπάζουμε κατά τόπους με λεπτές φέτες ντομάτας.

Ψήνουμε τα ρεβίθια με τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Τα πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον άνηθο και τα ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη. 

Σερβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: