13 Απριλίου 2025

Τσουρέκια πολύ αφράτα με σουσάμι

 

Πάσχα

Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, της αγάπης, της ανθρώπινης θυσίας.

Όπως κάθε χρόνο θα τηρήσουμε και φέτος τα έθιμα της θρησκείας μας και με πολύ αγάπη και φροντίδα, θα ετοιμάσουμε τα παραδοσιακά μας τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά, τα κουλουράκια και άλλες κατά τόπους παραδοσιακές συνήθειες.

Το σπίτι θα μυρίσει και πάλι από την ευωδιαστή μυρωδιά των τσουρεκιών και καρτερικά θα περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να τα γευτούμε.

Η διαδικασία να κάνουμε τσουρέκια δεν είναι τόσο δύσκολη και περίπλοκη, όσο μπορεί να φαίνεται.
Η παρασκευή τους (το ζύμωμα) δεν έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ' όσο η παρασκευή ενός κέικ.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου αναλώνεται στη διαδικασία φουσκώματος της μαγιάς, η οποία απαιτεί την προσοχή μας για την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών.
Το πλάσιμο των τσουρεκιών και το πλέξιμο των πλεξίδων είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, που την απολαμβάνουν και τα παιδιά είτε συμμετέχοντας, είτε κοιτάζοντας. 





Τσουρέκια πολύ αφράτα με σουσάμι

Υλικά

2 κιλά αλεύρι πολύ δυνατό
200 γρ. μαγιά νωπή ή 6 κουταλιές ξηρή
1 κούπα χλιαρό νερό (40 βαθμούς)
3 και 1/3 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές σπορέλαιο
1 κουταλιά αλεσμένο μαχλέπι
1 κουταλάκι αλεσμένο κακουλέ
1 κούπα καυτό γάλα
10 αυγά θερμοκρασίας δωματίου
1 και 3/4 κούπας βούτυρο λιωμένο

Οδηγίες

Σ' ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Ρίχνουμε αρκετό αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ώσπου να πετύχουμε ένα πηχτό χυλό.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 30 λεπτά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι και το σπορέλαιο.
Ρίχνουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τα αυγά και δουλεύουμε το μείγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών.
Προσθέτουμε τη μαγιά και δουλεύουμε πάλι το μείγμα με τα χέρια.
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις, δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια, χωρίς να το ζυμώνουμε, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
Ύστερα παίρνοντας το καυτό βούτυρο με τις χούφτες μας λίγο-λίγο, το ρίχνουμε πάνω στη ζύμη και τη διπλώνουμε πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνουμε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. 
Δεν περιμένουμε να απορροφηθεί όλο το βούτυρο εντελώς πριν ρίξουμε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, αν θέλουμε να πετύχουμε αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. 

Σκεπάζουμε τη ζύμη πρώτα με λαδόκολλα ή πλαστική μεμβράνη και ύστερα τυλίγουμε με μια κουβέρτα. 
Την αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Χρειάζεται 1 - 2  1/2 ώρες.

Χωρίς να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη τη χωρίζουμε σε κομμάτια. 
Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια και είτε πλέκουμε πλεξίδες, είτε κάνουμε άλλα σχήματα της αρεσκείας μας.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψάκια πάνω σε λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με βαμβακερές πετσέτες κουζίνας και τα αφήνουμε σε ζεστό υγρό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο, 30 λεπτά περίπου.
Αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με λίγο σουσάμι ή ασπρισμένα αμύγδαλα, κομμένα σε λεπτές φέτες.

Ψήνουμε τα τσουρέκια σε φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί στεγνώνουν.

Συνταγή : Βέφας Αλεξιάδου από το βιβλίο της "Ελληνική Κουζίνα-Ζαχαροπλαστική".

Εκτέλεση συνταγής, φωτογραφία : trips2taste.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: