16 Απριλίου 2025

Μακαρόνια ολικής άλεσης με νηστίσιμη σάλτσα μανιταριών


Μακαρόνια ολικής άλεσης με νηστίσιμη σάλτσα μανιταριών 


Κατά τη διάρκεια της νηστείας υπάρχει αποχή από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, το γάλα και τα παράγωγά του, αποτελούν πολύ βασικές πηγές πρωτεΐνης, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

 Στις τροφές φυτικής προέλευσης, που περιέχουν πρωτεΐνες, συγκαταλέγονται τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια κ.ά.

Η διατροφική αξία των μανιταριών είναι πολύ αξιόλογη, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά κ.ά.
Τα οφέλη για την υγεία είναι πολύ σημαντικά, αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά, όπως: η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, η μείωση της χοληστερόλης, η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, η βελτίωση της υγείας του εντέρου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.ά.



Μακαρόνια ολικής άλεσης με νηστίσιμη σάλτσα μανιταριών 


Υλικά

500 γρ. μακαρόνια ολικής άλεσης

Για τη σάλτα μανιταριών

300 γρ. μανιτάρια λευκά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
200 γρ. πολτοποιημένη ντομάτα
1/2 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
 
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους και να ψηθούν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το λευκό κρασί, το αλεύρι και τη ρίγανη.

Ανακατεύουμε το μείγμα, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ρευστή κρέμα.

Επαναφέρουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι, προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σιγοβράζουμε, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.

Σερβίρουμε ζεστά τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μανιταριών. 
   


Δεν υπάρχουν σχόλια: