21 Απριλίου 2025

Σαλάτα "Μιμόζα" με τόνο, λαχανικά, αυγά και μαγιονέζα

 

Σαλάτα "Μιμόζα" με τόνο


Η σαλάτα "Μιμόζα" είναι μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη σαλάτα
 με προέλευση από τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η γνωριμία μου με τη συγκεκριμένη σαλάτα οφείλεται στη Λίλιαν, που μας μετέφερε, κάνοντάς την, νοσταλγικές γεύσεις της αγαπημένης πατρίδας της, της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό λαχανικών, τόνου και βρασμένων αυγών με συνδετικό κρίκο μεταξύ τους τη μαγιονέζα.

Ένας κυριολεκτικά εκρηκτικός συνδυασμός γεύσεων, που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τον γευτείτε.
 

Σαλάτα μιμόζα με τόνο, λαχανικά, αυγά και μαγιονέζα

Υλικά

3 πατάτες
2 καρότα
5 βραστά αυγά
2 κονσέρβες τόνου 
1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 και 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 φλιτζάνι κίτρινο σκληρό τυρί (κασέρι, κεφαλογραβιέρα κ.ά.)
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε τα υλικά:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα βράζουμε. Όταν κρυώσουν καλά τα τρίβουμε στον τρίφτη χωριστά.

Βράζουμε τα αυγά και όταν κρυώσουν τρίβουμε στον τρίφτη τα ασπράδια και με ένα πιρούνι διαλύουμε τους κρόκους. Τα βάζουμε χωριστά.

Ψιλοκόβουμε το κόκκινο κρεμμύδι και το αφήνουμε στην άκρη.

Στραγγίζουμε τον τόνο και τον πολτοποιούμε.




Συναρμολόγηση σαλάτας:

Σε ένα γυάλινο διάφανο σκεύος τοποθετούμε στη βάση του τις τριμμένες πατάτες και τις στρώνουμε με τη σπάτουλα.

Τις αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε από πάνω τους ένα λεπτό στρώμα μαγιονέζας.

Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τον τόνο και ακολούθως τον σκεπάζουμε με μια πιο γεμάτη στρώση μαγιονέζας.

Στρώνουμε από πάνω το τριμμένο καρότο ομοιόμορφα σ' όλη την επιφάνεια και επαναλαμβάνουμε ένα λεπτό στρώμα μαγιονέζας.

Ακολουθεί μια στρώση με τα τριμμένα ασπράδια των αυγών, μια στρώση με το κίτρινο σκληρό τυρί και η τελευταία στρώση μαγιονέζας.

Κλείνουμε απλώνοντας από πάνω τους θρυμματισμένους κρόκους αυγών.

Βάζουμε τη σαλάτα "Μιμόζα" στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, πριν τη σερβίρουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: