Η πρώτη γνωριμία μας με τις φακές έρχεται από τη Βίβλο, με τη γνωστή αδυναμία του Ησαύ για αυτές.
Σε πολλές περιοχές του κόσμου πιστεύουν ότι, οι φακές φέρνουν τύχη και χρήματα.
Σίγουρα όμως είναι πολύ θρεπτικές, νόστιμες και εύπεπτες.
Και φυσικά, όπως όλα τα όσπρια, είναι πολύ πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα, όπως σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο.
Στη μαγειρική οι φακές αποτελούν τη βάση για πολλά παραδοσιακά νηστήσιμα πιάτα με μοναδικές γεύσεις, καθώς συνδυάζονται άριστα με διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά φυτά.
Σήμερα θα τις απολαύσουμε με φασκόμηλο, ένα γνωστό μυρωδικό που θα προσθέσει τη δική του γευστική πινελιά.
Υλικά
500 γρ. φακές χοντρές
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά, τεμαχισμένη σε μικρούς κύβους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά, τεμαχισμένη σε μικρούς κύβους
400 γρ. ντοματοπολτό ή αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα ντοματάκια
3-4 φύλλα φασκόμηλο
3-4 φύλλα φασκόμηλο
1/4 κουταλάκι θυμάρι
1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
Ζωμό λαχανικών ή κρύο νερό
Αλάτι, πιπέρι
1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
Ζωμό λαχανικών ή κρύο νερό
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Πλένουμε τις φακές, τις αφήνουμε να μουλιάσουν σε κρύο νερό για 12 ώρες και τις στραγγίζουμε.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και τις βράζουμε για 5-6 λεπτά. Τις σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά.
Προσθέτουμε τις φακές, το καρότο και σκεπάζουμε με το ζωμό λαχανικών ή κρύο νερό.
Τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, το σέλινο, το θυμάρι και το φασκόμηλο.
Τις μαγειρεύουμε σκεπασμένες σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη λίγο βραστό ζωμό ή ζεστό νερό.
Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Τις σερβίρουμε ζεστές και τις συνοδεύουμε με τσίπουρο και τουρσί με πιπεριές γεμιστές με λαχανικά.
Σημείωση:
Αν αγοράσουμε φακές χύμα, τις διατηρούμε σε γυάλινο βάζο, που κλείνει ερμητικά, σε χώρο ξηρό. Δεν παραλείπουμε να βάλουμε μαζί με τις φακές 2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης.
Άλλες συνταγές με όσπρια:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου