Ρώσικη σαλάτα και πως να την κάνατε στο σπίτι
Η σαλάτα Ολιβιέ ή ρώσικη σαλάτα, όπως σήμερα την αποκαλούμε, αποτελεί σπεσιαλιτέ της ουκρανικής και ρώσικης κουζίνας, που έγινε με τον χρόνο ευρύτερα γνωστή και δημοφιλής και σε άλλες χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η δική μας.
Η πρωτότυπη συνταγή επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα της Μόσχας και έγινε σύντομα πάρα πολύ δημοφιλής.
Η σαλάτα περιείχε αγριόγαλο, γλώσσα μοσχαρίσια, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάπαρη, αγγουράκια τουρσί, αγγούρι, καλά βρασμένα αυγά και πιθανότατα σπόρους σόγιας.
Η γνήσια ντρέσιγκ του Ολιβιέ ήταν ένας τύπος μαγιονέζας, φτιαγμένος από γαλλικό κρασί και ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο.
(πηγή: wikipedia)
(πηγή: wikipedia)
Με την πάροδο του χρόνου η διάσημη σαλάτα του Ολιβιέ δέχθηκε διαφοροποιήσεις, όσο αφορά την αφαίρεση ή την προσθήκη υλικών σε σχέση με τη αρχική, φτάνοντας στη γνωστή μας σήμερα ονομαζόμενη "ρώσικη σαλάτα", που αγοράζουμε από το εμπόριο.
Ρώσικη σαλάτα - Πως να την κάνετε στο σπίτι
Υλικά
4-5 πατάτες
2 καρότα
2 τεμ. αγγουράκι τουρσί
1 κονσέρβα αρακά
1 μικρό κρεμμύδι
5-6 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
Οδηγίες
Βράζουμε τα καρότα και τις πατάτες. Τα κρυώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους λίγο μεγαλύτερους από το μέγεθος του αρακά. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Κόβουμε τα αγγουράκια τουρσί στο ίδιο μέγεθος και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Στραγγίζουμε τον αρακά από τα υγρά της κονσέρβας και τα βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ζεματάμε με νερό για να φύγει η αψάδα του. Το αφήνουμε να μείνει για 6-7 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στο μπολ των λαχανικών.
Τέλος προσθέτουμε τη μαγιονέζα, αλάτι όσο χρειάζεται και ανακατεύουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου