Το φαγκρί είναι ψάρι του πελάγους.
Ζει κοντά στο βυθό και σε βάθος από 30 μέχρι και 250 μέτρων, το δε βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 κιλά.
Θεωρείται μια τροφή η οποία είναι φτωχή σε θερμίδες, πλούσια όμως σε πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας και σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β12 και Β6, ενώ θεωρείται σημαντική πηγή σεληνίου, φωσφόρου, ασβεστίου και καλίου.
Είναι ένα από τα νιο νόστιμα και δημοφιλή ψάρια.
Στη μαγειρική μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, όπως ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα, αχνιστό, πλακί, σε σούπες κ.ά.
Φαγκρί ψητό στη σχάρα
Υλικά
2 φαγκρί μεγάλα
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Αφαιρούμε με το μαχαίρι τα λέπια, τα εντόσθια, τα βράγχια και τη μεμβράνη, που σκεπάζει το τοίχωμα της κοιλιάς. Τα πλύνουμε πολύ καλά με άφθονο νερό και τα στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τα αλατοπιπερώνουμε παντού και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο μέσα στην κοιλιά και εξωτερικά.
Καίμε τη σχάρα στα κάρβουνα ή τη ζεσταίνουμε καλά στο γκριλ και βάζουμε πάνω ψάρια.
Όταν ψηθούν από τη μια πλευρά, τα γυρίζουμε και από την άλλη.
Στη διαδικασία αυτή δεν παραλείπουμε να αλείψουμε τα ψάρια μια δυο φορές με ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα φαγκρί σε πιατέλα και τα σερβίρουμε συνοδευόμενα από λαδολέμονο και σαλάτα με άγρια χόρτα.
Σημείωση:
* Είναι σημαντικό, όταν καταναλώνουμε ψάρια να γνωρίζουμε για αυτά κάποιες ιδιότητες, που έχουν, ώστε να προσαρμόζουμε τις επιλογές μας ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις μας.
* Επίσης πριν αγοράσουμε ψάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια μικρά μυστικά για τη σωστή επιλογή και διαχείρισή τους, για να γίνει η ζωή στην κουζίνα πιο εύκολη και διασκεδαστική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου