4 Απριλίου 2025

Σαλάτα με ζοχούς, τα άγρια χόρτα της Ελληνικής φύσης


Οι ζοχοί σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι είναι ένα νηστίσιμο πιάτο της Ελληνικής κουζίνας ιδιαίτερα δημοφιλές.

Ο ζοχός είναι είναι ένα χορταρικό γνωστό ακόμη από τα αρχαία χρόνια για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. 

Το συναντάμε σχεδόν παντού στην Ελληνική φύση, σε αγρούς, λιβάδια ακόμη και σε δρόμους.



Πρόκειται για ένα ποώδες, μονοετές φυτό με φύλλα πτερωτά, που αγκαλιάζουν τον κορμό στη βάση του.

Την περίοδο της ανθοφορίας του βγάζει μικρά κίτρινα ανθάκια.

Η διατροφική του αξία θεωρείται αρκετά σημαντική, καθώς συμβάλλει θετικά στην καλή μας υγεία. 
Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, που οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα φαινολικών και φλαβονοειδών ενώσεων, που περιέχει.
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο και χαμηλή θερμιδική αξία.



Υλικά

1 κιλό ζοχούς
Ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
Λεμόνι
Αλάτι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τους ζοχούς πολύ καλά, αφαιρώντας τις ρίζες, τα χαλασμένα, παλαιά ή κίτρινα φύλλα και κρατώντας μόνο τα πράσινα και τρυφερά, χωρίς σημάδια.

Τους πλύνουμε πολύ καλά με αρκετό νερό, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν χώματα και άλλα παράσιτα. Ίσως χρειαστεί να τα περάσουμε από το νερό 2 και 3 φορές, ανάλογα με την κατάστασή τους.

Βράζουμε στην κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε μέσα τους ζοχούς. Τους γυρίζουμε 2-3 φορές τα πάνω κάτω και ελέγχουμε τακτικά, αν έβρασαν. Καλό είναι να μην μαλακώσουν πολύ, αλλά να "κρατάνε" λίγο.
Αφού βράσουν πετάμε αμέσως το νερό και τα στραγγίζουμε.

Συνοδεύουν ως σαλάτα περισσότερο πιάτα με ψάρια, θαλασσινά και όσπρια, αλλά και με ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες είναι εξίσου ταιριαστά.



Σημείωση: 

Για να παραμείνει το χρώμα τους ζωντανό πράσινο πρέπει:
  • Να ρίξουμε τους ζοχούς στην κατσαρόλα, αφού βράσει το νερό.
  • Να μην τους βράσουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται.
  • Μετά το βράσιμο να αδειάσουμε αμέσως το νερό και να τους αφήσουμε να στραγγίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: