11 Μαΐου 2024

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού, εξαιρετικά αφράτο

 

Ένα εξαιρετικά αφράτο κέικ με το άρωμα και τη γεύση του λεμονιού.





Υλικά


5 αυγά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. γάλα
350 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

Για το γλάσο λεμονιού

Χυμό από 1 και 1/2 λεμόνι
5-6 κουταλιές ζάχαρη άχνη


Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν ένα πολύ αφράτο μείγμα. 
Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών, το γάλα, το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. 
Προσθέτουμε σταδιακά και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. 
Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα, που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε το κέικ λεμονιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε αν το κέικ ψήθηκε καλά, βυθίζοντας τη λάμα ενός στεγνού μαχαιριού στο κέικ. Αν βγει καθαρή και στεγνή, σημαίνει ότι το κέικ είναι ψημένο.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε το γλάσο λεμονιού. Ανακατεύουμε σ' ένα φλιτζάνι τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό του λεμονιού.  Περιχύνουμε το γλάσο στο κέικ.
Εναλλακτικά αντί για γλάσο λεμονιού μπορούμε να πασπαλίσουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: