12 Δεκεμβρίου 2023

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, κιμά και κρέμα αυγολέμονο

 





Υλικά

200 γρ. αμπελόφυλλα 

Για τη γέμιση

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κουταλιά λάδι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι

Για το βράσιμο

1/2 φλιτζάνι λάδι

Για την κρέμα αυγολέμονου

2 φλιτζάνια ζωμό από το φαγητό
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κορνφλάουρ
2 αυγά
1 λεμόνι

Πλύνουμε τα αμπελόφυλλα και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Τα σουρώνουμε.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί. Βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε, διπλώνοντας πρώτα τις δύο πλαϊνές πλευρές πάνω από το μείγμα και στη συνέχεια το τυλίγουμε σε ρολό. 
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα από το άλλο, τα σκεπάζουμε με ένα γυάλινο πιάτο, για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο και τα σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε αλάτι και λάδι και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου. 
Διαλύουμε το κορνφλάουρ με λίγο κρύο νερό. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 2 φλιτζάνια ζωμό από τα ντολμαδάκια, που έχουμε ήδη βράσει, ρίχνουμε το διαλυμένο κορνφλάουρ και βράζουμε για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τα αυγά, που έχουμε χτυπήσει πολύ καλά, καθώς και το λεμόνι.  Ανακατεύουμε διαρκώς το μείγμα μέχρι να γίνει ρευστή κρέμα. 
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, περιχύνοντας την κρέμα από πάνω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: