29 Απριλίου 2024

Μοσχοί με πορτοκάλι και δάφνη

Μοσχός ή μοσχοχτάποδο είναι ένα είδος χταποδιού της οικογένειας των χταποδίδων.

Τα λέμε και μικρά χταπόδια, αλλά δεν είναι. Σαφώς όμως ανήκουν στην ίδια οικογένεια. 

Οι πιο σημαντικές διαφορές τους από τα περισσότερο γνωστά μας χταπόδια είναι ότι, τα πλοκάμια τους έχουν μόνο μία σειρά από βεντούζες σε αντίθεση με τα χταπόδια, που έχουν δύο, το δε μέγεθός τους είναι αρκετά μικρότερο από αυτό των χταποδιών.

Το σίγουρο είναι ότι, δεν υπολείπονται σε νοστιμιά.

Μαγειρεύονται με με πάρα πολλούς τρόπους και καταναλώνονται είτε ως ορεκτικό, είτε ως κύριο γεύμα, συνοδευόμενο συνήθως από ζυμαρικά, ρύζι, πουρέ πατάτας κ.ά.





Υλικά


1,5 κιλό μοσχούς
1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
Πιπέρι σε κόκκους
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τους μοσχούς καλά και τους βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, χωρίς νερό γιατί θα βγάλουν το δικό τους. Μαζί βάζουμε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού. 
Όταν πιούν το ζουμί τους, αφαιρούμε τη δάφνη, τους περιχύνουμε με το κρασί και τον χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: