2 Απριλίου 2024

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Η γλυκιά γεύση της ψημένης μελιτζάνας συνδυάζεται ιδανικά με την γεμάτη γεύση του μαγειρεμένου κιμά και με επιστέγασμα τη νόστιμη και ντελικάτη κρεμώδη απαλότητα της κρέμας μπεσαμέλ, το αποτέλεσμα ικανοποιεί και τις πιο απαιτητικές προτιμήσεις.

Ένα ξεχωριστό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, πραγματική απόλαυση.







Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες μακρόστενες
750 γρ. κιμά
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 πράσο, ψιλοκομμένο
2 με 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα μπεσαμέλ

5 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές βούτυρο
2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
2 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Λίγη τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι, πιπέρι

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες, τις πλύνουμε και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
Τις βάζουμε στο ταψί σε σειρά πάνω σε λαδόκολλα, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, όχι τελείως.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντάς τον διαρκώς. 
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου. 
Παίρνουμε τις ψημένες μελιτζάνες και με ένα κουταλάκι πατάμε την ψίχα τους, ώστε να σχηματιστεί βαρκούλα. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά.

Ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ. 
Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντάς το συνεχώς. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε το αλεύρι να ενσωματωθεί πλήρως και να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά. 
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από κάθε μελιτζάνα και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: