27 Απριλίου 2024

Τσουρέκια πασχαλινά με άρωμα και γεύση μαστίχας Χίου

 




Υλικά

10 αυγά
3 ποτήρια ζάχαρη
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
100 γρ. νωπή μαγιά
1 και 1/2 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι βούτυρο γάλακτος
2 και 1/2 κουταλιές μαχλέπι σε σκόνη
Λίγη μαστίχα Χίου σε σκόνη
2 κρόκους για την επάλειψη

Σ' ένα σκεύος διαλύουμε τη μαγιά σε μισό ποτήρι χλιαρό γάλα, προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη και αλεύρι τόσο όσο να γίνει ένας μέτρια αραιός χυλός. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και αφήνουμε τη μαγιά σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά στο μίξερ. Ρίχνουμε τα αυγά στο μπολ με τη μαγιά και προσθέτουμε εναλλάξ αλεύρι, βούτυρο, γάλα και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει, ζυμώνουμε και πάλι για πολύ λίγο και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά. 

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη και πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο μέγεθος και το σχήμα, που επιθυμούμε. 
Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Στη συνέχεια αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: