14 Απριλίου 2024

Μπριάμ στο φούρνο με λουκάνικο


Απόλαυση γεύσεων.

Η πλούσια γεύση των φρέσκων, καλοψημένων στο φούρνο λαχανικών και η απόλυτη νοστιμιά του λουκάνικου δένουν και αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους σ΄ ένα άριστο γευστικό αποτέλεσμα.



 

Υλικά

4 λουκάνικα (επιλογής σας)
1 κρεμμύδι ξερό
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 πράσο
2 καρότα
3 πιπεριές (1 πράσινη,1 πορτοκαλί,1 κόκκινη)
2 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες μεγάλες
4-5 πατάτες
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τις μελιτζάνες, τις τεμαχίζουμε, τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν χρώμα. Με τον τρόπο αυτό παίρνουν γεύση ψημένης νόστιμης μελιτζάνας και όχι νερόβραστης.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο, όλα ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις 2 από τις 3 ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό, Σιγοβράζουμε για λίγο τη σάλτσα ντομάτας, μέχρι να δέσουν τα υλικά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τεμαχίζουμε, πλύνουμε και τεμαχίζουμε τα κολοκυθάκια, ομοίως τις πιπεριές και τα καρότα. Τα ρίχνουμε όλα μαζί σε ένα ταψί, προσθέτουμε και τις ψημένες μελιτζάνες και αλατοπιπερώνουμε. 
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε καλά τα υλικά να πάει παντού η σάλτσα. Τοποθετούμε από πάνω τα λουκάνικα, ελαφρά χαραγμένα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κόβουμε την τρίτη ντομάτα σε λεπτές φέτες και την απλώνουμε πάνω από τα υλικά. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε το μπριάμ στο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, ώσπου να ψηθούν καλά και μείνουν με πολύ λίγα υγρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: