21 Μαρτίου 2024

Χταπόδι στη λαδόκολλα ψητό στον φούρνο


Ένας μεζές απίστευτος.

Τα χταπόδια είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα θαλασσινά.
Καταναλώνονται είτε σαν μεζές συνοδευόμενος από τσιπουράκι, είτε ως κυρίως πιάτο σε πάρα πολλούς γευστικούς συνδυασμούς.

Θεωρείται τροφή ιδιαίτερα θρεπτική, υψηλής διατροφικής αξίας και με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, που αξίζει να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.






Υλικά

 Πλοκάμια από ένα μεγάλο χταπόδι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί 
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο 
1 κουταλιά ξύδι 
1 ντομάτα σε λεπτές φέτες 
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες 
1 πράσο τεμαχισμένο σε ροδέλες 
2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες 
1-2 φύλλα δάφνης
4-5 κλαδάκια μικρά σέλινο 
Λίγο θυμάρι 
5-6 κόκκους πιπέρι και 2-3 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι σκόνη 


Σ' ένα μέτριο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω τα πλοκάμια του χταποδιού. Τα ραντίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι να πάνε παντού. Απλώνουμε από πάνω τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα σκόρδα, τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης και τα κλαδάκια του σέλινου ολόκληρα. Τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι, το λευκό κρασί και ρίχνουμε τους κόκκους πιπεριού και μπαχαριού. 
Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα καλά και κλείνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 και 1/2 ώρα περίπου. Στη συνέχεια ελέγχουμε, αν το χταπόδι μαλάκωσε και τσιμπιέται εύκολα, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα λίγο. 
Λίγο πριν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, που τα σκεπάσαμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να σχηματίσει κρούστα και πάρει ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.

Στην υγειά σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: