11 Μαρτίου 2025

Κολοκυθάκια και πατάτες ογκραντέν

 

Ογκραντέν με κολοκυθάκια και πατάτες.

Χωρίς να λείπουν φυσικά και άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι και σκόρδο, οι συνήθεις ύποπτοι, που προσθέτουν σε όλα τα αλμυρά φαγητά την απέραντη νοστιμιά τους.

Μαζί τους όμως η συνταγή περιλαμβάνει και μανιτάρια, καρότα, πιπεριές, πράσο, τα μπαχαρικά και μυρωδικά, που το καθένα από μόνο του και όλα μαζί ενισχύουν και προσαυξάνουν τις γεύσεις και τα αρώματα.

Τα αυγά, το γάλα και τα τυριά συνθέτουν και ολοκληρώνουν το έργο σε ένα άρτιο γευστικό φινάλε.




Υλικά

2 κολοκυθάκια
1 πατάτα
2 καρότα
200 γρ. μανιτάρια
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1/2 πράσο (το λευκό μέρος)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Για το μείγμα των αυγών

3 αυγά
100 γρ. γάλα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ. τριμμένο μείγμα τυριών
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο

Οδηγίες

Τρίβουμε την πατάτα, τα κολοκυθάκια και τα καρότα στον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε στο τηγάνι με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν και βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. 
Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, πατάτα και καρότα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα λαδωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί. 
Με μια σπάτουλα το απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, τη μια κουταλιά άνηθο, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το μπείκιν πάουντερ και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. 
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο ταψί πάνω από τα κολοκυθάκια και τις πατάτες. Το απλώνουμε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε από πάνω το μείγμα τυριών και λίγο πιπέρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τον υπόλοιπο άνηθο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: