4 Μαρτίου 2025

Πατάτες στον φούρνο με μανιτάρια, αλλαντικά και κίτρινα τυριά


Η πατάτα είναι ένα υλικό εύκολο στη διαχείρισή του, που συνδυάζεται ιδανικά με πολλά άλλα υλικά και δημιουργεί νόστιμα και προσιτά πιάτα.

Οι βρασμένες πατάτες, κομμένες σε φέτες, ψήνονται στον φούρνο μαζί με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα  αλλαντικά (γαλοπούλα ή ζαμπόν) και ένα μείγμα κίτρινων τυριών, που λιώνει και αγκαλιάζει το εκλεκτό περιεχόμενο.

Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ο άνηθος και ο μαϊντανός προσφέρουν τις πικάντικες και αρωματικές ιδιότητές τους, ολοκληρώνοντας το απολαυστικό αποτέλεσμα.




Υλικά

3 πατάτες
200 γρ. μανιτάρια
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
4 φέτες γαλοπούλα ή ζαμπόν
150 γρ. τριμμένα ανάμεικτα τυριά (κίτρινα)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο 
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε φέτες.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, κομμένες σε μικρούς κύβους, τα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες και το σκόρδο, ψιλοκομμένο.
Μαγειρεύουμε τα υλικά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τις μισές κομμένες πατάτες.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα τυριά.
Απλώνουμε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες και τις φέτες γαλοπούλας ή ζαμπόν.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τυριά και πασπαλίζουμε από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.



Άλλες παρόμοιες συνταγές:




Δεν υπάρχουν σχόλια: