2 Ιανουαρίου 2025

Πατάτες ψημένες στο φούρνο με επικάλυψη σε 2 εκδοχές

 

Προτιμάτε τις ψημένες πατάτες με σκορδοβούτυρο 
ή με μείγμα ντομάτας και φέτα γαρνιτούρα.

Κάτι διαφορετικό στο τραπέζι.

Ένα νόστιμο ορεκτικό, που γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και με υλικά, που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.




Υλικά

4-5 πατάτες μετρίου μεγέθους
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι

Για το σκορδοβούτυρο
50 γρ. βούτυρο
1-2 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό
Άνηθο
Αλάτι

Βάζουμε στο μπλέντερ, το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το αλάτι. Χτυπάμε το μείγμα καλά και το αδειάζουμε σε ένα μικρό βαζάκι. Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Για το μείγμα ντομάτας
2 μέτριες ντομάτες, τεμαχισμένες σε μικρούς κύβους
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
1 πρέζα ζάχαρη
Φέτα, θρυμματισμένη
Μαϊντανό ή άνηθο
Αλάτι, πιπέρι

Κάνουμε μείγμα με όλα τα υλικά εκτός από τη φέτα και τον μαϊντανό ή άνηθο.

Οδηγίες

Πλύνουμε τις πατάτες μαζί με την εξωτερική φλούδα τους πολύ καλά.
Όπως είναι ολόκληρες τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε εξωτερικά και τις βάζουμε σε ταψάκι.
Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν ως το κέντρο τους.
Αφού ψηθούν τις κόβουμε στη μέση χωρίς να τις χωρίσουμε τελείως.
Σκάβουμε λίγο την ψίχα της πατάτας και απλώνουμε από πάνω:
α) το έτοιμο σκορδοβούτυρο.
β) το μείγμα ντομάτας, τη θρυμματισμένη φέτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.

Σερβίρουμε τις ψημένες πατάτες ως ορεκτικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: