20 Ιανουαρίου 2025

Ουγγαρέζικο γκούλας με μοσχαράκι και μακαρόνια

 

Ουγγαρέζικο γκούλας με μοσχαράκι και μακαρόνια


Το γκούλας είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Ουγγρικής κουζίνας.

Παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο κρέας, πικάντικη σάλτσα ντομάτας, αρωματικά βότανα και πάπρικα.

Το κρέας σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει μαλακό και τρυφερό, αρωματίζεται με βότανα, κυρίως με θυμάρι, βασιλικό και δάφνη, καρυκεύεται με πάπρικα, το βασικό χαρακτηριστικό του και ολοκληρώνεται με τη σάλτσα ντομάτας.




Ουγγαρέζικο γκούλας με μοσχαράκι και μακαρόνια

Υλικά

1 κιλό μοσχαράκι
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
3-4 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
2 κύβοι βοδινού
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
Αλάτι

Οδηγίες

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε από κάθε πλευρά του για 5 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, την πάπρικα, το θυμάρι, τη δάφνη και το αλάτι.

Διαλύουμε τους κύβους βοδινού σε 1/2 κιλό ζεστό νερό, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε το γκούλας να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες περίπου.

Το σερβίρουμε ζεστό με ζυμαρικά ή ρύζι ή πουρέ και το συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί.

Καλή απόλαυση!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: