Απολαυστική σπανακοτυρόπιτα.
Αναμφισβήτητα η σπανακοτυρόπιτα είναι μία από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς πίτες της Ελληνικής κουζίνας.
Γίνεται με φύλλα σφολιάτας, που είναι παρασκευασμένα είτε με τη χειροποίητη παραδοσιακή τεχνική του ζυμώματος και ανοίγματος του φύλλου, είτε με έτοιμα φύλλα, που υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
Η γέμιση της αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από τρυφερό σπανάκι και τυρί φέτα, εμπλουτισμένη με μυρωδικά, όπως μαϊντανός και άνηθος, καθώς και από αυγά και άλλα λαχανικά.
Υλικά
850 γρ. σφολιάτα (2 φύλλα)
1μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
600 γρ. σπανάκι
300 γρ. φέτα
2 κουταλιές γεμάτες γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Άνηθο, ψιλοκομμένο
Φυτικό λάδι για την επιφάνεια της πίτας
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Πλύνουμε το σπανάκι, το στραγγίζουμε και το τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
Προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι και το μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει και να μείνει χωρίς υγρά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά, χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση σπανακιού και ακολούθως σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Με τα δάκτυλά μας γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλου πάνω στο δεύτερο και τις πιέζουμε, ώστε να κλείσουν μέσα τη γέμιση της πίτας.
Χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια ελαφρά, χωρίς το μαχαίρι να φτάνει στο πρώτο φύλλο.
Ραντίζουμε την πίτα με αρκετό φυτικό λάδι.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να ψηθεί καλά και να πάρει ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.
Την τεμαχίζουμε και τη σερβίρουμε ζεστή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου