Η ταραμοσαλάτα είναι μια Ελληνική παραδοσιακή συνταγή.
Είναι ένα κρεμώδες ντιπ, που παρασκευάζεται από αυγοτάραχο ψαριού, πατάτα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κρεμμύδι.
Τη συνηθίζουμε κυρίως την περίοδο της νηστείας, αν είναι είναι τόσο νόστιμη, που θα μπορούσαμε να την απολαμβάνουμε πολύ πιο συχνά.
Είναι ένα εξαιρετικό ορεκτικό πιάτο, που συνοδεύει τέλεια τα νηστίσιμα, όλα τα θαλασσινά, τα όσπρια και άλλα.
Η ταραμοσαλάτα είναι πολύ εύκολο να γίνει στο σπίτι με αγνά, φυσικά υλικά επιλογής μας, χωρίς συντηρητικά και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία.
Το βασικό της υλικό είναι το αυγοτάραχο ψαριού, που προέρχεται από μεγάλο θηλυκό κέφαλο (τη μπάφα), που ζει στις λιμνοθάλασσες ή στις εκβολές των ποταμών.
Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ο φυσικός χυμός του λεμονιού, το κόκκινο κρεμμύδι, το πιπέρι και η πατάτα είναι υλικά, που θα δώσουν γεύση, άρωμα και υφή στην ταραμοσαλάτα και παράλληλα θα εξισορροπήσουν την αλμύρα του ταραμά.
Υλικά
2-3 μέτριες πατάτες
100 γρ. ταραμά
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό λεμονιού
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
Πιπέρι
Οδηγίες
Πλύνουμε τις πατάτες πολύ καλά και τις βράζουμε με τη φλούδα τους. Τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε σε πουρέ με το πιρούνι.
Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, τον ταραμά και το λεμόνι και τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες και το πιπέρι.
Προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Θέλουμε να γίνει ένα πηχτό ομοιογενές μείγμα.
Σερβίρουμε την ταραλοσαλάτα, πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο άνηθο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου