26 Ιανουαρίου 2025

Εκμέκ κανταΐφι, η γλυκιά κρεμώδης απόλαυση


Αυτό το γλυκό είναι λίγο απ' όλα.

Σιροπιαστό κανταΐφι στη βάση, κρέμα στη μέση, σαντιγί από πάνω και καρυδόψιχα στο τελείωμα.

Με λίγα λόγια μια γλυκιά κρεμώδης απόλαυση.



Υλικά

Για τη βάση

500 γρ. φύλλο κανταΐφι
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα

Για την κρέμα

1,5 λίτρο γάλα
250 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορνφλάουρ
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
40 γρ. βούτυρο
2 βανίλιες

Για το σιρόπι

3,5 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 λεμόνι το χυμό του
1 ξυλάκι κανέλα

Για το γαρνίρισμα

500 ml κρέμα γάλακτος
65 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. καρυδόψιχα

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, για 5 λεπτά περίπου. Την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί στο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη βάση
Ξεπαγώνουμε το φύλλο κανταΐφι από το προηγούμενο βράδυ αφήνοντάς το στη συντήρηση του ψυγείου.
Το ανοίγουμε με τα χέρια μας πολύ καλά και το απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Προσέχουμε να μην το πιέσουμε, πρέπει να μείνει αφράτο.
Ραντίζουμε όλη την επιφάνειά του με το λιωμένο βούτυρο και το ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου.
Μόλις ροδίσει το βγάζουμε από τον φούρνο και το πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την καρυδόψιχα και την κανέλα. 
Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στο φύλλο, κουταλιά-κουταλιά, προσέχοντας να πάει παντού. 
Αφήνουμε το κανταΐφι να πιει όλο το σιρόπι και να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα

Διαλύουμε το κορνφλάουρ σε ένα φλιτζάνι γάλα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μείγμα κορνφλάουρ-γάλα, το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τη βανίλια. 
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξουν και να σχηματίσουν πηχτή κρέμα. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά, τα ρίχνουμε στην κρέμα μαζί με το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. 
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και στη συνέχεια την απλώνουμε πάνω στο κρύο κανταΐφι.

Ετοιμάζουμε τη σαντιγί
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να πήξει και να σχηματίσει κορυφές.
Απλώνουμε τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια του γλυκού και τη γαρνίρουμε με την καρυδόψιχα.

Βάζουμε το εκμέκ κανταΐφι στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: