10 Ιανουαρίου 2025

Χοιρινά κότσια με λαχανικά ψημένα στον φούρνο


Καλοψημένα χοιρινά κότσια στη γάστρα μαζί με ποικιλία λαχανικών.

Το κρέας γίνεται τρυφερό και νόστιμο με τα λαχανικά να προσθέτουν τη δική τους ιδιαίτερη γεύση.




Υλικά

4 χοιρινά κότσια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών από: (θυμάρι, ρίγανη, σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα, κουρκουμά πιπέρι και δεντρολίβανο αποξηραμένο)
2 πιπεριές (1 πράσινη και 1 κόκκινη)
1 πράσο ολόκληρο
2 καρότα
1 κρεμμύδι
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
1 ποτήρι νερό
Αλάτι

Οδηγίες

Πλύνουμε τα κότσια και τα βάζουμε σε γάστρα πάνω σε λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα αλατίζουμε. Τα αλείφουμε με το μείγμα των μπαχαρικών-μυρωδικών παντού.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά
Τεμαχίζουμε τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια, κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα και το πράσο, χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τις σκελίδες του σκόρδου και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών-μυρωδικών.
Τα βάζουμε στη γάστρα μαζί με τα κότσια. 
Προσθέτουμε το νερό και το κρασί και τα σκεπάζουμε από πάνω με λαδόκολλα. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
Ψήνουμε τα κότσια στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες και 20 λεπτά. Ελέγχουμε την ετοιμότητα του κρέατος και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι και τη λαδόκολλα, που σκέπαζε, μέχρι να πάρουν τα κότσια ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα. 

Συνοδεύουμε τα κότσια με πατάτες ψημένες στο φούρνο, που έχουμε ψήσει μαζί με τη φλούδα τους. 
Ανοίγουμε τις ψημένες πατάτες και τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών.




Συνταγές που ίσως σας ενδιαφέρουν:



Δεν υπάρχουν σχόλια: