Σπιτικό ψωμάκι ψημένο στο φούρνο και αυτή τη φορά μέσα σε γάστρα.
Το ψωμί αγαπάει την υγρασία και καθώς ψήνεται μέσα στη γάστρα σκεπασμένο με το καπάκι της, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Το ψωμί βγήκε καλοψημένο, αφράτο εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά.
Δοκιμάστε το και απολαύστε το μαζί με την οικογένεια.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
600 γρ. χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 και 1/2 κουταλάκι αλάτι
600 γρ. χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 και 1/2 κουταλάκι αλάτι
Λίγο σιμιγδάλι
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα πρέπει να σχηματιστούν φουσκάλες.
Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το υπόλοιπο χλιαρό νερό, ένα μέρος από το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή κουτάλι, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα της μαγιάς. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας. Μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη, τη χωρίζουμε στη μέση και ζυμώνουμε 2 καρβέλια. Κατά τη διαδικασία του ζυμώματος την πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.
Βάζουμε τα καρβέλια στη γάστρα πάνω σε λαδόκολλα, τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, τα σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Ψήνουμε τα καρβέλια στη γάστρα σκεπασμένα για 20 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε τα καρβέλια από τη γάστρα και τα βάζουμε πάνω σε πετσέτα ή σχάρα να κρυώσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου