3 Φεβρουαρίου 2025

Focaccia-Φοκάτσια, το Ιταλικό ψωμί που κατέκτησε τον κόσμο


Το focaccia είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί, που προέρχεται από την Ιταλία.

 Χάρη στη νοστιμιά του, που οφείλεται στον τρόπο παρασκευής του, αλλά κυρίως στα υλικά, που προστίθενται στην επιφάνειά του, έγινε πολύ γνωστό και αγαπημένο σε όλο τον κόσμο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, μοιάζει πολύ με την Ελληνική λαγάνα.
Διαφέρει όμως καθώς στην περίπτωση του focaccia η επιφάνειά του επικαλύπτεται με ένα μείγμα από ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι, θυμάρι και δεντρολίβανο, υλικά που του προσδίδουν την ιδιαίτερη νοστιμιά του.

Συναντάμε το focaccia και σε διάφορες άλλες παραλλαγές μεταξύ των οποίων με ελιές, κομμένες σε ροδέλες.




Υλικά

Για τη ζύμη
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι ελαφρά ζεστό νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
1/2 κουταλιά θυμάρι
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
10 ελιές καλαμών, κομμένες σε ροδέλες
1/2 κουταλάκι χοντρό αλάτι

Οδηγίες

Σε ένα μπολ διαλύουμε στο ζεστό νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα καλά. Το αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και βγάλει φουσκάλες.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι και πλάθουμε τη ζύμη.
Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν φουσκώσει, τη μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, της δίνουμε σχήμα και την πιέζουμε με τα δάκτυλά μας να απλωθεί.
Την αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά να φουσκώσει.
Πιέζοντας τη φουσκωμένη ζύμη με τα δάκτυλά μας σχηματίζουμε τρύπες.
Με πινέλο αλείφουμε απαλά τη ζύμη με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε από πάνω το χοντρό αλάτι, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Κόβουμε τις ελιές σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω στη focaccia.
Ψήνουμε τη focaccia σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: