Σύμφωνα με τα Πασχαλινά έθιμα του τόπου μας, τα τσουρέκια παρασκευάζονται από τις νοικοκυρές στο σπίτι στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και καταναλώνονται μετά την Ανάσταση του Κυρίου.
Είναι ένα πολύ αφράτο και μυρωδάτο γλυκό ψωμί, που παρασκευάζεται με μαγιά, αλεύρι, αυγά, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα, ενώ αρωματίζεται με μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια.
Σε κάποιες συνταγές θα τα συναντήσουμε και με την προσθήκη κακουλέ ή μαστίχας Χίου.
Τα τσουρέκια είναι τόσο νόστιμα και αγαπημένα, που αν και θεωρούνται Πασχαλινό έθιμο, δεν χάνουμε την ευκαιρία να τα απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.
Η παρασκευή των τσουρεκιών είναι επί της ουσίας μία ιεροτελεστία.
Η διαδικασία παρασκευής τους ξεκινάει νωρίς το πρωί και συχνά τελειώνει αργά το μεσημέρι.
Η ενεργοποίηση της μαγιάς απαιτεί τη σωστή θερμοκρασία τόσο του γάλακτος, μέσα στο οποίο θα διαλυθεί, όσο και του περιβάλλοντος.
Ομοίως ο χρόνος για το φούσκωμα της ζύμης θα εξαρτηθεί πολύ από τη θερμοκρασία του χώρου. Όσο πιο κρύο είναι το περιβάλλον, τόσο πιο αργά θα φουσκώσει.
Σε κάθε περίπτωση η ζύμη πρέπει να φουσκώσει σωστά, όσο χρόνο και αν χρειαστεί γι' αυτό και να πάρει τις διπλάσιες με την αρχική ζύμη διαστάσεις.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα ζεστό (όχι καυτό)
1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
3 αυγά
32 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
Για την επάλειψη των τσουρεκιών
1 αυγό
2 κουταλάκια νερό
Οδηγίες
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό (όχι καυτό) γάλα.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη μαγιά σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, τη φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη ελαστική, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει, πλάθουμε τη ζύμη σε τσουρέκια στο μέγεθος και το σχήμα, που επιθυμούμε.
Τα βάζουμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν.
Αφού φουσκώσουν, με ένα πινέλο αλείφουμε απαλά την επιφάνεια τους με το αυγό, χτυπημένο με 2 κουταλάκια νερό.
Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω σε σχάρα ή πετσέτα κουζίνας να κρυώσουν.
Συνταγές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου