8 Φεβρουαρίου 2025

Μπουτάκια κοτόπουλου ψημένα στον φούρνο με χυμό λεμονιού

 

Μαριναρισμένα και καλοψημένα μπουτάκια κοτόπουλου, ψημένα στον φούρνο με χυμό λεμονιού.

Απέραντη νοστιμιά, τραγανά από έξω και τρυφερά από μέσα.

Το μυστικό κρύβεται στην πλούσια μαρινάδα, που περνάει τα αρώματα και τις γεύσεις των συστατικών της στο κοτόπουλο.

Βασικό συστατικό της μαρινάδας είναι ο χυμός του λεμονιού, ο οποίος εμπλουτίζεται και αρωματίζεται με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά με κοινό παρονομαστή το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο του τόπου μας.

 


Υλικά

10 μπουτάκια κοτόπουλου
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι μαύρο
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
1 λεμόνι, τον χυμό του

Οδηγίες

Πλύνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σ' ένα βαθύ μπολ ετοιμάζουμε τη μαρινάδα.
Ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαύρο πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και τον χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και βάζουμε στη μαρινάδα τα μπουτάκια του κοτόπουλου.
Τα αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα τα μαριναρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου.
Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε στη συνέχεια την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά, για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο καστανοχρυσαφί χρώμα.  




Συνοδεύουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου με λεμονάτες πατάτες φούρνου.  




Δεν υπάρχουν σχόλια: