21 Φεβρουαρίου 2025

Μοσχαράκι στιφάδο με λαχανικά



Το μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με λαχανικό είναι ένα ιδανικό πιάτο για το μεσημεριανό γεύμα.

Οι πλούσιες γεύσεις των λαχανικών δένουν με τη νοστιμιά του κρέατος και δημιουργoύν μαζί ένα πιάτο νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό.

Το μοσχαράκι σιγοβράζει αρχικά σε χαμηλή φωτιά μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει τρυφερό και ζουμερό.
Στη συνέχεια ενώνεται με τα υπόλοιπα λαχανικά και μαζί δημιουργούν υπέροχες γεύσεις και θεσπέσια αρώματα.   





Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. λευκό ξηρό κρασί
2 πράσα
2 καρότα
5 πατάτες
1 πιπεριά 
1 φλιτζάνι αρακά
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
3 ώριμες πολτοποιημένες ντομάτες
5-6 τρυφερά κλαδάκια σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

Πλύνουμε το κρέας, το στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας, γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές τους. Φροντίζουμε να μην βάλουμε πολλά κομμάτια μαζί, για έχουμε σωστό σοτάρισμα. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα πράσα, χοντροκομμένα και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν. 
Σβήνουμε με το κρασί και επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κρέας.
Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου, το φύλλο δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι και ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κρέας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει καλά. Ελέγχουμε τακτικά την ποσότητα του νερού και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.

Τεμαχίζουμε τα λαχανικά (καρότα, πατάτες, πιπεριές) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 
Προσθέτουμε τον αρακά, τις πολτοποιημένες ντομάτες, τον πελτέ και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Συμπληρώνουμε με νερό, αν χρειαστεί.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος, προσθέτουμε το σέλινο και το θυμάρι.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε το μοσχαράκι στιφάδο με λαχανικά ζεστό.




Άλλες συνταγές, που ίσως σας ενδιαφέρουν:




Δεν υπάρχουν σχόλια: