10 Φεβρουαρίου 2025

Σκορδαλιά με πατάτα

 

Η σκορδαλιά είναι ένα συνοδευτικό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, που παρασκευάζεται από πολτοποιημένες πατάτες ή από ψωμί μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο και τη μείξη τους με σκόρδο.

Συνοδεύει κυρίως πιάτα με ψάρια και ειδικότερα τον μπακαλιάρο και τον σολομό.

Πασίγνωστο είναι άλλωστε το πιάτο "Μπακαλιάρος με κουρκούτι και σκορδαλιά" που συνηθίζεται να καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα.




Υλικά

4 μέτριες πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στον ψιλό τρίφτη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι νερό από τις βρασμένες πατάτες
3 κουταλιές της σούπας ξύδι από σταφύλια
Αλάτι. πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τις βράζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό.
Όταν μαλακώσουν τις σουρώνουμε, κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό, που βράσανε.
Πολτοποιούμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.

Περιχύνουμε τη σκορδαλιά με ελαιόλαδο και τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με μαϊντανό ως συνοδευτικό με μπακαλιάρο με κουρκούτι, θαλασσινά κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: