15 Ιουλίου 2024

Κέικ με σταφίδες και γλάσο λεμονιού

 

Αν αγαπάτε τις γλυκόξινες γεύσεις, αυτό το κέικ σας τις προσφέρει.

Το άρωμα και η γεύση του λεμονιού αφήνουν έντονα το αποτύπωμά τους, δημιουργώντας συναρπαστικές γλυκόξινες γεύσεις.

Αν πάλι οι γεύσεις αυτές δεν είναι της αρεσκείας σας, μπορείτε απλά να παραλείψετε το γλάσο λεμονιού, που είναι το πιο έντονο στοιχείο του κέικ.





Υλικά

4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
300 γρ. γιαούρτι φυσικό
30 γρ. ηλιέλαιο
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια
350 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
30 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από μισό λεμόνι
150 γρ. σταφίδες μαύρες


Για το γλάσο

50 γρ. χυμό λεμονιού
50 γρ. ζάχαρη άχνη

Πλύνουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε σε μπολ με ζεστό νερό να μείνουν για 5 λεπτά περίπου. Στραγγίζουμε το νερό και βάζουμε τις σταφίδες πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
 
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, τη ζάχαρη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε το μείγμα απαλά. 
Αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ  με το αλεύρι και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μπολ. Με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε τα υλικά, ώσπου να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα ψησίματος, που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. 
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 45- 50 λεπτά περίπου.
Ελέγχουμε την ετοιμότητα του ψησίματος, βυθίζοντας ένα καλαμάκι ή τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ. Αν βγαίνει είναι καθαρό, είναι έτοιμο.

Ετοιμάζουμε το γλάσο λεμονιού ανακατεύοντας μέσα σε ένα φλιτζάνι τα υλικά του γλάσου. Προσέχουμε η ζάχαρη άχνη να μην σχηματίσει σβόλους.

Ξεφορμάρουμε το κέικ και το βάζουμε σε πιατέλα. Όσο το κέικ είναι ακόμη ζεστό, το αλείφουμε με το γλάσο λεμονιού.
Αφού κρυώσει το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (προεραιτικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: