21 Ιουλίου 2024

Παστίτσιο με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ


Κλασικό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας, νόστιμο και πολυαγαπημένο.

Χοντρό μακαρόνι, μυρωδάτη σάλτσα μπολονέζ και πλούσια σάλτσα μπεσαμέλ με δύο τυριά. 

Πως μπορείς να αντισταθείς. 





Υλικά

500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
1/2 φλιτζάνι τριμμένα τυριά (κεφαλογραβιέρα και ξερή μυζήθρα)
3-4 κουταλιές φυτικό λάδι ή βούτυρο

Για τη γέμιση κιμά

500 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πιπεριά κόκκινη
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
3-4 ώριμες ντομάτες τριμμένες 
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένα τυριά (κεφαλογραβιέρα και ξερή μυζήθρα)
2 αυγά 
Αλάτι


Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια. Τα σουρώνουμε και τα ραντίζουμε με το φυτικό λάδι. Ρίχνουμε στα μακαρόνια τα τριμμένα τυριά και τα ανακατεύουμε. 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Αλέθουμε στο μπλέντερ τις ντομάτες, αφού τις ζεματίσουμε και αφαιρέσουμε τη φλούδα τους ή τις τρίβουμε στον τρίφτη. 
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά και αφού μαραθούν λίγο προσθέτουμε και το σκόρδο. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε. Με ένα πιρούνι τον σπάζουμε για να μην σχηματίσει κόμπους. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τον αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε τη γέμιση για 20 λεπτά ακόμη. 

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα χειρός.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε το μείγμα με δύναμη, προσέχοντας να μην
σχηματιστούν σβόλοι.
Όταν αρχίζει η σάλτσα να πήζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, το αλάτι, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Σε ταψί στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. Απλώνουμε από πάνω την γέμιση ομοιόμορφα να πάει παντού και βάζουμε από πάνω και τα υπόλοιπα μακαρόνια. Σκεπάζουμε όλα με τη σάλτσα μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο ακόμη από τα τριμμένα τυριά.
Ψήνουμε το παστίτσιο στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά και μέχρι να ροδίσει αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: