16 Ιουλίου 2024

Λαχανικά τηγανητά με σάλτα ντομάτας (μάντζα)


Τα τηγανητά λαχανικά σε σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με σκόρδο, είναι ένα πιάτο, που συνηθίζεται πολύ στη Βόρεια Ελλάδα.

Ένα καλοκαιρινό κυρίως ορεκτικό με μια πληθώρα γεύσεων και αρωμάτων από λαχανικά, που αυτή την εποχή είναι άφθονα και σε πολύ προσιτές τιμές.




Υλικά


3 μέτριες πατάτες
3 πιπεριές κέρατο
2 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
3 ώριμες ντομάτες 
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι


Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε  σε μακρόστενα κομμάτια και τις βάζουμε σε σκεύος με αλατισμένο νερό. 
Πλύνουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι τους, τις κόβουμε σε μέτριες φέτες ή ροδέλες και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να σταθούν για 30 λεπτά. 
Ομοίως πλύνουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα κόβουμε σε φέτες ή ροδέλες.

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι και τηγανίζουμε αρχίζοντας από τις πατάτες και συνεχίζοντας με τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τελευταίες τις μελιτζάνες. 
Δεν παραλείπουμε να βάλουμε τα τηγανισμένα λαχανικά πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει το περιττό λάδι. 

Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο σκόρδο, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τηγανισμένα λαχανικά, τα ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα, κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν για λίγη ώρα, ώστε να πάρουν γεύσεις από τη σάλτσα ντομάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: