24 Αυγούστου 2024

Σπιτική σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο και μυρωδικά

 

Ντομάτα η αρχόντισσα του καλοκαιριού.

Από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα και αγαπημένα λαχανικά, η ντομάτα είναι ιδιαίτερα διάσημη στη χώρα μας και ειδικά το καλοκαίρι που είναι σε πολύ μεγάλη επάρκεια.

Στη μαγειρική τη χρησιμοποιούμε ασταμάτητα σε πολλές σαλάτες, ποικίλες σάλτσες, ορεκτικά και φυσικά σε πάρα πολλά φαγητά ως βασικό συστατικό.

Στη ζαχαροπλαστική τη συναντάμε ως γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. 

Είτε νωπή σε σαλάτες, μαγειρευτή σε φαγητά, κονσερβοποιημένη σε βάζα ή αποξηραμένη, η διατροφική της αξία δεν παύει να είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας.





Υλικά


1,5 κιλό ντομάτες βιομηχανικές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
7 φιλαράκια φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 1 κουταλάκι ξηρή
1 φύλλο ξηρή δάφνη
3-4 κλαδάκια μαϊντανό
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε το σκληρό μέρος στο κοτσανάκι τους. Αυτό θα βοηθήσει να ξεφλουδιστούν πολύ εύκολα στη συνέχεια.
Τις ζεματάμε για 1-2 λεπτά, αδειάζουμε το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις πιέζουμε λίγο να βγουν τα σπόρια τους. 
Τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Τις αλέθουμε στο μπλέντερ.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει και γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας, μέχρι να γίνει πηχτή σάλτσα. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.

Μπορούμε να καταναλώσουμε τη σάλτσα ντομάτας αμέσως, οπότε τη συντηρούμε στο ψυγείο ή την αποθηκεύουμε σφραγισμένη σε αποστειρωμένα βάζα με τη μέθοδο της κονσερβοποίησης βλέπε εδώ για μεταγενέστερη χρήση. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: