Είναι η ιδανική εποχή τώρα για να απολαύσουμε αυτόν τον υπέροχο ροδοκόκκινο καρπό με τη λαχταριστή γεύση και το μεθυστικό άρωμα, που δεν μπορούν να του αντισταθούν εύκολα μικροί και μεγάλοι.
Η φράουλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα τριαντάφυλλα, την οικογένεια των ροδίδων.
Είναι ένας καρπός δροσερός, γλυκός, ζουμερός και ευωδιαστός, που μπορούμε να τον γευτούμε με διάφορους τρόπους.
Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική σε τάρτες, τούρτες, κρέπες, παγωτά, διάφορα σιρόπια, ποτά, φρουτοσαλάτες και φυσικά μαρμελάδες.
Χρήσιμες οδηγίες διαχείρισης της φράουλας
Για τη φράουλα πρέπει να ξέρουμε:
- Οι φράουλες είναι ευαίσθητα φρούτα.
- Όταν τις αγοράζουμε πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα και την κατάστασή τους. Συχνά είναι χτυπημένες και λιωμένες.
- Προτιμάμε τις γερές, κόκκινες και τις μικρότερες από τις πολύ μεγάλες, που συχνά είναι άνοστες.
- Για να τις καθαρίσουμε τις ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και ανακινούμε ελαφρά για να πλυθούν.
- Δεν αφαιρούμε ποτέ το κοτσάνι τους πριν το πλύσιμο, γιατί θα απορροφήσουν νερό, θα χάσουν τη γεύση τους και θα μουχλιάσουν γρηγορότερα.
- Για να τις διατηρήσουμε, τις βγάζουμε αμέσως από το πλαστικό κουτί, που τις αγοράσαμε, τις απλώνουμε σε στεγνό μπολ και τις βάζουμε στο ψυγείο.
- Τις πλύνουμε λίγο προτού τις καταναλώσουμε
Υλικά
2 κιλά ζάχαρη
2 κουταλάκια χυμό λεμονιού
4-5 φύλλα φρέσκια μέντα
Διαλέγουμε γερές ώριμες φράουλες. Τις πλύνουμε πολύ καλά, καθαρίζουμε τα κοτσανάκια τους και τις ρίχνουμε σε μεγάλη λεκάνη. Τις ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να λιώσουν (όχι τελείως).
Αδειάζουμε τον πολτό σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι πολύ καλά.
Βράζουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα φύλλα μέντας.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει μερικές βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα βάζα και διατηρούμε τη μαρμελάδα σε μέρος δροσερό και σκιερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου