23 Μαΐου 2024

Σαλιγκάρια (κοχλιοί ή χοχλιοί ) με μανιτάρια και σάλτσα ντομάτας


Τα μικρά γνωστά μας σαλιγκαράκια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική και ωφέλιμη τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ανόργανα θρεπτικά στοιχεία.




Υλικά

1 κιλό σαλιγκάρια
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξηρά, ψιλοκομμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, τεμαχισμένα
1/2 πράσο, τεμαχισμένο 
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
4-5 κλαδάκια μαϊντανό
1/2 κουταλάκι πάπρικα
1/2 κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι


Πλύνουμε τα σαλιγκάρια πολύ καλά, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό και λίγο αλάτι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.




Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο ελαφρά τα ξηρά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και το σκόρδο. 
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σαλιγκάρια και τα ανακατεύουμε προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα. 

Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και 1 φλιτζάνι νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά περίπου. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τη ρίγανη και τον μαϊντανό.

Τα σερβίρουμε είτε μόνα τους, είτε συνοδευόμενα από ρύζι, ζυμαρικά κ.ά.







Δεν υπάρχουν σχόλια: